Filmuppdrag – Film om att studera som knivmakarlärling

Jag har ett mycket spännande och varierande jobb!

Just nu håller jag på med att skapa en serie med filmer åt min arbetsgivare DalaWux som ska förmedla vad det innebär att studera som lärling inom Dalarnas vuxenutbildning. Den första filmen handlar om knivmakarlärlingar hos det anrika företaget Morakniv.

Filmuppdraget gick till så här:

Först skrev jag ett manus vad filmen skulle handla om. Sedan skapade jag en storyboard för att förenkla för mig och de berörda ”skådisarna” i filmen när vi väl var på plats för själva filmningen.

Under en hel dag filmade jag olika delar av produktionen i knivfabriken, intervjuer med de inblandade och diverse miljöbilder.

Väl hemma på kammaren har jag nu klippt ihop materialet till denna film. När man ska klippa ned en hel dags filmning till några minuters film blir man påmind om uttrycket ”Kill your darlings”. Mycket av det material man vill ha med får helt enkelt inte plats i filmen utan att det blir en långfilm, vilket i det här fallet inte är syftet.

Nu ska jag börja klippa ihop nästa film som kommer att handla om att studera som lärling på ett sågverk följt av en film som handlar om att studera som kocklärling. Jag återkommer med nya blogginlägg om detta senare.

Att studera som lärling

Att vara lärling innebär att du får du möjlighet att lära dig ett yrke genom att kombinera arbete på en arbetsplats med studier i skolan. Den största skillnaden mellan en lärlingsutbildning och annan yrkesutbildning är att du är en del av ett arbetslag på en arbetsplats.

På arbetsplatsen gör du det mesta av din yrkesutbildning och din yrkeslärare har nära kontakt med din handledare på arbetsplatsen. Tillsammans utformar ni din utbildning på bästa sätt. Under din studietid har du en fot i arbetslivet och en i skolan vilket innebär att du både får en yrkesutbildning och kontakter inom arbetslivet vilket ofta leder till en anställning.

Se filmen om att studera som knivmakarlärling hos Morakniv här:

Är du/ni i behov av en informationsfilm av något slag? Hör av er till mig så diskuterar vi gemensamt ett bra upplägg för detta. Jag kan hjälpa till med allt från att skriva manus, filma, redigera och klippa till att skapa den färdiga slutprodukten.