DOSBANDET hedrar Mr. B.B. King

22 maj, 2015 Av av petergunnebro

R.I.P. Mr. B.B. King

In memory of Mr. B.B. King sept 16 1925 – may 14 2015

Den 16 maj 2015 öppnades Dala Open Stage med att DOSBANDET tillsammans med gästartist Kuno Jansson hedrade en av dom störstas bortgång, Mr. B.B. King genom att spela en av hans låtar ”The Thrill is Gone”. B.B. King föddes den 16 september 1925 och vandrade vidare den 14 maj 2015. Mr. King har varit en stor inspirationskälla för mig under större delen av min musikaliska karriär och det kändes mycket bra att få vara en del av detta framträdande.

Här följer lite historia om ”The King of Blues”

I över ett halvt sekel har Riley B. King – mer känd som BB King – definierat bluesen för en världsomspännande publik. Han föddes den 16 september 1925, på en plantage i Itta Bena, Mississippi, nära Indianola. I sin ungdom spelade han på gatan med hatten vid sid sin sida för att tjäna en slant. Ibland spelade han i så många som fyra städer per kväll. År 1947, liftade han till Memphis, TN, för att skapa sig en musikkarriär. Memphis var en plats som lockade många av de framträdande musikerna från den amerikanska södern. Memphis blev också den plats där den afro-amerikanska musiken kunde hittas och åtnjutas.

I mitten av 1950-talet, medan B.B. uppträdde på den tillställning i Twist, Arkansas, spårade några av fancen ur. Två män hamnade i slagsmål och ramlade över en fotogenkamin som satte eld på stället. B.B. tillsammans med resten av publiken sprang ut för för att rädda sina skinn. När han kommit ut insåg han att han glömt sin älskade trettiodollars akustiska gitarr på insidan, och rusade tillbaka in i den brinnande byggnaden för att hämta den. När han senare fick reda på att slagsmålet hade handlat om en kvinna vid namnet Lucille bestämde han sig för att ge namn åt hans gitarr för att påminna sig själv att aldrig göra något så dumt som att slåss om en kvinna. Sedan dess har alla B.B. Kings Gibsongitarrer kallats för Lucille.

Under årens lopp har B.B. King varit en förebild för tusentals gitarrister, allt från Eric Clapton och George Harrison till Jeff Beck. B.B. har blandat traditionell blues, jazz, swing och vanlig pop och har alltid haft ett unikt sound. B.B. sade, ”När jag sjunger spelar mitt sinne. Den minut min röst inte sjunger, sjunger jag genom att spela på Lucille”.

Källa: http://www.bbking.com/